El passat dia 21 de gener es va iniciar el cicle de conferències Parlant d'educació: Cap a una escola competent. Serafí Antúnez ens va exposar la complicada tasca de gestionar un centre educatiu, fet que comporta diferents nivells:
- Nivell acadèmic: didàctica, orientacions, organització,...
- Nivell administratiu: comporta papers, diners, etc., és a dir, fer que els processos interns funcionin.
- Govern: tant intern com extern.
- Serveis: menjador, biblioteca, escola amtinera, etc.
Aquest quatre aspectes impliquen necessàriament un conjunt de sistemes relacionals i tots són rellevants i significatius per dur a terme una bona gestió escolar.
Cal tenir present que en els darrers anys la realitat social ha canviat notablement, i consegüentment, també la realitat escolar ha evolucionat. Si bé abans la comunitat educativa estava formada per mestres, actualment hi ha diferents professionals i especialistes implicats en l'educació als centres. Per tant, ara l'escola és un espai més complexe on les relacions i la gestió ha canviat.
Un aspecte molt interessant que també es va comentar, és que les lleis parlen de les funcions dels centres (cada cop se li designa més responsabilitat i funcions) però, aquestes lleis no parlen del paper de la societat, de la família, dels mitjans de comunicació, etc. dins de l'àmbit de l'educació. Crec que seria molt beneficiós delimitar el paper de cada agent educatiu ja que així es complementarien els objectius i accions educatives.
En definitiva, la gestió d'un centre escolar hauria de ser una cosa de tots (equip directiu, resta de docents i especialistes, pares i mares, alumnes, etc.), i sobretot, ha d'haver una coherència entre el discurs que es dóna i les pràctiques que es duen a terme.